Tilbage

The Blues Progress og andre brønderslevgrupper

The Blues Progress, 1968. Fra venstre: Ib Kræmmergaard, Ib Dalgaard-Nielsen, Jens Nørgaard og Carsten Gertsen

The Blues Progress er nævnt første gang under navnet The Excentrics den 17. januar 1966 i de lokale medierne, der var henholdsvis Aalborg Stiftstidende og Vendsyssel Tidende. Gruppen ”overlevede” pigtrådstiden med adskillige år, måske fordi de bl.a. spillede den form for musik, der senere kom mere til ære og værdighed som grundlaget for rockmusikken, nemlig ”blues”.

The Nameless, The Pretenders og The Blues Progress var tre af de syv-otte pigtrådsgrupper, der blev dannet i pigtrådstiden i Brønderslev. De øvrige grupper var, nævnt i den rækkefølge de første gang er blevet omtalt eller annonceret i de lokale medier: The Amblers (Vendsyssel Tidende 17. december 1964), The Swagmen (Vendsyssel Tidende 12. februar 1965), The Andrews (Aalborg Stiftstidende 31. januar 1966), Richard Cory Group (Aalborg Stiftstidende 9. maj 1966).
Tre-fire andre grupper er nævnt nogle få gange, men det er usikkert, om de overhovedet kom til at fungere som pigtrådsgrupper for andet end i meget kort tid.

I skrivende stund (2014) er jeg i gang med at interviewe tidligere medlemmer af Brønderslevs pigtrådsgrupper, så jeg regner med på et senere tidspunkt at kunne fortælle lidt mere indgående om de forskellige grupper.

Det kan diskuteres hvilken periode der kan benævnes ”pigtrådstiden”. Jeg mener perioden, i hvert fald i Brønderslev, passende kan afgrænses til årene 1964 til 1966. Det lokale orkester, der kom til at dominere ungdomsmusikscenen i Brønderslev i sluttresserne, The Pretenders, spillede i 1967 til 1970 snarere end pigtrådsmusik en slags blød rock i form af kopinumre af bl.a. The Shadows, The Beatles, The Hollies, The Association og The Turtles.

Nedenfor en opgørelse over antallet af gange de forskellige pigtrådsorkestre i Brønderslev er blevet eksponeret i både Aalborg Stiftstidende og Vendsyssel Tidende, fortrinsvis på lokalsiderne i årene 1964-1969, begge år inklusive.

The Amblers

The Swagmen

The Andrews

Richard Cory Group

The Headshakers